Nee-stem EU-grondwet vaak proteststem

Aka-Zigor, Pim_In_Memoriam en Neftizz hadden ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonVan de mensen die zeggen op 1 juni tegen de Europese grondwet te zullen stemmen doet ruim de helft dat uit protest, zo blijkt uit onderzoek van de Geassocieerde Persdiensten dat in samenwerking met de Universiteit van Tilburg is gehouden onder 1300 mensen. Vooral de mogelijke toetreding van Turkije (55,5 procent van de proteststemmers) en de invoering van de euro (52,3 procent) zijn redenen om tegen te stemmen. Ook wil 26 procent met een nee-stem protesteren tegen het beleid van het tweede kabinet-Balkenende. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat 53,2 procent van de ondervraagden de informatie die van overheidswege over de grondwet wordt verstrekt wantrouwt. Overigens wordt ook de informatie vanuit het nee-kamp door een groot deel van de ondervraagden, 56 procent, niet betrouwbaar geacht. Verder is opvallend dat 68,3 procent zich niet goed geïnformeerd noemt over de wet.

Ja-kamp voert campagne op
Inmiddels hebben meerdere ministers zich geuit over de Europese grondwet in een poging meer mensen achter de grondwet te krijgen. Volgens minister Donner van Justitie maakt een nieuwe grondwet betere bestrijding van georganiseerde misdaad en terrorisme mogelijk. Minister Veerman van Landbouw wees op het belang van de wet voor boeren, terwijl minister Bot van Buitenlandse Zaken al eerder stelde dat de economie in een dip zou kunnen raken bij een 'nee'. Behalve politici lieten ook andere prominenten zich uit over de grondwet. Oud-premier Wim Kok wees op het belang van de nieuwe grondwet voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit, voor een sociaal beleid, voor economische welvaart en voor een gezamenlijk asielbeleid. Ook wees Kok erop dat de grondwet voor Nederlandse zaken als het homo-huwelijk, het euthanasiebeleid en het drugsbeleid geen gevaar zal vormen. Volgens Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank zal afwijzing van de grondwet tot 'een verlamming van Europa' leiden.

'Geen paniek over tegenstemmen'
Volgens D66-Kamerlid Bakker moet het kabinet niet in paniek te raken, al lijkt nu een meerderheid van de Nederlanders tegen de grondwet te zullen stemmen. Het kabinet gebruikte termen als oorlog en banenverlies als voorbeelden van wat er zou kunnen gebeuren bij een 'nee'. Bakker denkt dat dat een averechts effect heeft: "Het is net als met het drugsbeleid. Hoe repressiever, hoe leuker het wordt", aldus Bakker. Volgens SP-Kamerlid Kant "helpen doemscenario's nu eenmaal niet" en GroenLinks-fractievoorzitter Halsema zei dat de bevolking slechts angst wordt aangepraat bij het gebruik van termen als oorlog en banenverlies.

-
Voor achtergrondinformatie over het referendum inzake de Europese grondwet kun je terecht op het forum, en wel in dit topic: Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005.