Sheriff: politievrouw mag niet ongehuwd samenwonen

Icoon Buitenlands nieuws Een vrouwelijke politiebeambte in de Verenigde Staten is verteld met haar vriend te gaan trouwen, of een andere baan te zoeken. Nadat sheriff Carson Smith uit Pender County in de staat North Carolina erachter kwam dat de 40-jarige Deborah Hobbs met haar vriend samenwoont zonder getrouwd te zijn, besloot hij haar een ultimatum te stellen; ofwel trouwen, ofwel ontslag. Smith motiveert de opvallende actie met zijn hand op de wet en op zijn moreel bewustzijn, zo verklaarde hij tegen de lokale krant Star-News Wilmington.

Juridisch gezien heeft Smith dan ook het gelijk aan zijn zijde. In zeven Amerikaanse staten, waaronder North Carolina, is het namelijk verboden om ongehuwd samen te wonen. Als kan worden bewezen dat een man en een vrouw samenwonen terwijl ze tegelijk een relatie hebben, kan daar een maximumstraf op staan van duizend dollar (circa 800 euro) of zestig dagen de cel in. Tussen 1997 en 2003 werden in totaal 35 mensen vervolgd vanwege een verdenking van overtreding van deze wet, waarvan zeven mensen ook daadwerkelijk hiervoor veroordeeld werden.

De houdbaarheid van de 200 jaar oude wet staat echter wel op de tocht. Hobbs, die al twaalf jaar met haar huidige vriend samenwoont, is vastbesloten de geldigheid van deze wet aan te vechten, en heeft de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union aan haar zijde. De organisatie claimt dat de overheid geen enkel recht heeft om relaties binnenshuis te beperken. Een mogelijk proces betreft de geldigheid van de wet zou Hobbs wel eens geen windeieren kunnen leggen. Zo intervenieerde het Amerikaanse Hooggerechtshof eerder al bij de toepassing van een Texaanse wet tegen sodomie.