Leger Oezbekistan doodt demonstranten

Icoon Buitenlands nieuws In Oezbekistan zijn vrijdag mogelijk tientallen tot honderden mensen om het leven gekomen toen regeringssoldaten het vuur openden op een paar duizend demonstranten. Dat hebben diverse ooggetuigen zaterdag gezegd. De stad zou bezaaid liggen met lijken. Het drama had plaats in de vierde stad van het land, Andizjan.

De hele stad is afgesloten van de buitenwereld door de regering. Er mag niemand meer in of uit. Buitenlandse journalisten kregen van de regering 30 minuten de tijd om de stad te verlaten, waarna er 'niet meer voor hun veiligheid ingestaan kon worden'. Over het exacte aantal slachtoffers is niets bekend, aangezien officiële cijfers ontbreken. Er wordt ook nog steeds geschoten in de stad.

Een groep rebellen bestormde vrijdag een aantal overheidsgebouwen. Daarbij werden onder andere een aantal politieke gevangenen bevrijd. Na de acties verzamelde zich in Andizjan een menigte van enkele duizenden mensen om te protesteren tegen het dictatoriale regime van president Karimov. Wat er precies gebeurde is onduidelijk, maar het is wel bekend dat het leger het vuur opende op de demonstranten.


Bij ongeregeldheden in Oezbekistan zijn vrijdag mogelijk honderden doden gevallen