Turkije wil einde vliegverbod Onur Air

defabiman, geldropse_polleke en Bl00dy hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Turkije wil van de Nederlandse Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) opheldering over het vliegverbod van een maand dat de Turkse maatschappij Onur Air opgelegd heeft gekregen. De Turkse regering heeft verder bij het ministerie van Buitenlandse Zaken een verzoek ingediend om bemiddeling via diplomatieke weg voor een spoedige oplossing van de problemen.

IVW legde het tijdelijke vliegverbod op nadat het eerst al een waarschuwing had gegeven na een reeks incidenten. Turkije zegt dat er niets mis is met de Onur Air- toestellen en dat het vliegverbod zo snel mogelijk moet worden opgeheven.

Luchtvaartexperts denken dat het einde voor Onur Air wel eens dichtbij kan zijn. Na Nederland hebben nu ook Duitsland, Frankrijk en Zwitserland de maatschappij een landingsverbod opgelegd. Veel touroperators dreigen Onur Air inmiddels met een schadeclaim, omdat het niet aan de verplichtingen kan voldoen. Alleen al via Oad reizen jaarlijks 13.500 Nederlanders naar Turkije. De luchtvaartmaatschappij zelf denkt dat de totale schade enkele miljoenen euro's zal bedragen.