Onur Air mag niet meer landen in Nederland

kruimel_20, RichardNB, geldropse_polleke en robinotten hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsOnur Air mag voorlopig niet meer landen in Nederland. De Turkse luchtvaartmaatschappij heeft een vliegverbod opgelegd gekregen door de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Het verbod geldt voor een maand, daarna wordt bekeken of Onur Air weer mag gaan landen. Hiervoor moet de maatschappij wel een aantal veranderingen doorvoeren.

Onur Air is daarmee de tweede maatschappij die een vliegverbod krijgt opgelegd. Eerder werden de landingsrechten voor Phuket Air al ingetrokken. Onur Air had al een laatste waarschuwing van de IVW gekregen. Bij nog een overtreding of tekortkoming zou de luchtvaartmaatschappij een vliegverbod krijgen. Twee dagen geleden vond een nieuw incident plaats, met een Airbus van de maatschappij die vanaf het vliegveld van Antalya naar Schiphol wilde vertrekken. Tijdens het starten kreeg de piloot een foutmelding over het straalomkeersysteem, een systeem dat wordt gebruikt om extra te remmen.

Het vliegverbod voor Onur Air geldt tot 12 juni 12.00 uur. Tot die tijd kan Onur Air proberen aan te tonen dat zij structurele aanpassingen heeft gedaan om de veiligheid van de passagiers te garanderen. Indien dit niet het geval is kan het vliegverbod worden verlengd. De IVW gaat ook contact opnemen met de Turkse luchtvaartautoriteiten om deze aan te sporen de controle in Turkije op orde te brengen.