VVD wil actie na intimidatie GL-Kamerlid

Farah KarimiVVD-Kamerlid Hans van Baalen wil dat minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken de Iraanse ambassadeur op het matje roept en de Nederlandse ambassadeur uit Iran terugroept voor overleg. Reden is dat GroenLinks-Kamerlid Farah Karimi maandagavond op de luchthaven van Teheran werd geïntimideerd en bedreigd door militairen.

Van Baalen is samen met Karimi al langer mede-initiatiefnemer van het plan om de vrije Iraanse media via een satellietzender te steunen. Dat de Iraniërs Karimi geïntimideerd en bedreigd hebben noemt de VVD'er ''onaanvaardbaar en veelzeggend''. Karimi, die in 1960 in Iran werd geboren, is volgens hem een ''moedige collega''. Hij vreest voor vervolging van de personen die in Karimi's adressenboekje stonden. Minister Bot moet zekerheid eisen voor de personen uit dat boekje, aldus Van Baalen

Volgens de VVD-politicus schendt Iran de mensenrechten en dreigt het een kernwapen te ontwikkelen. ''Iran leidt de Europese Unie om de tuin. Acties als deze maken duidelijk waar Iran staat.''

Update 22:47
Minister Bot heeft inmiddels naar aanleiding van het incident de Iraanse ambassadeur in Den Haag om opheldering gevraagd. Hij wil weten waarom Karimi bij terugkeer naar Nederland haar agenda, telefoon en adresboek moest afgeven.

Karimi zelf zegt dat deze zaken kort in beslag werden genomen zodat de Iraanse autoriteiten de gegevens daaruit konden kopiëren. Ze is bang dat mensen met wie ze gesproken heeft, Iraanse mensenrechtenactivisten, nu moeilijkheden zullen krijgen. In het NOS Journaal verklaarde de GroenLinks-politica niet te vinden dat ze naïef is geweest door die gegevens op zak te hebben. Het ging vijf keer eerder wel goed, zo zei ze.

Niet genoeg
D66 heeft ondertussen laten weten niet tevreden te zijn met de actie van minister Bot tegen Iran. Volgens D66-Kamerlid Lousewies van der Laan is alleen het op het matje roepen van de Iraanse ambassadeur niet genoeg. ''De Nederlandse ambassadeur in Teheran moet de opdracht krijgen alle contacten van Karimi de komende tijd te bellen en te bezoeken zodat de Iraniërs weten dat we ze in de gaten houden en beschermen'', aldus het D66-Kamerlid.

Als één van de contacten van Karimi wordt lastiggevallen, moet de EU sancties treffen, vindt Van der Laan. ''En Europa moet nu niet denken dat we een leuke dialoog hebben over de nucleaire ontwikkelingen in Iran en daarom maar even de mensenrechtenschendingen slikken. Het blijft daar een verschrikkelijk, onmenselijke dictatuur.''

Verder zegt Van der Laan dat Iran de Geneefse conventies heeft geschonden, omdat Karimi als Kamerlid beschikt over een diplomatiek paspoort en daarom niet lastig gevallen mag worden bij de paspoortcontrole.