'Koolstof verergerde Enschede-ramp'

sjorti en een anonieme FOK!ker hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het verpakkingsmateriaal van het vuurwerk van SE Fireworks is mede de oorzaak van de omvang van de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. Het verpakkingspapier werd door het vuur omgezet in koolstof. Hierdoor ontstond een koolstofexplosie. De hierna volgende drukgolf had een verwoestend effect.

Deze theorie is vandaag onthuld door dr. Kappl van het Federal Research Institute Arsenal, gevestigd te Wenen. Hij is wetenschapper en doceert in Oostenrijk over springstoffen en explosies. Op verzoek van inwoners van Enschede deed hij onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp.

"Ik kwam tot de conclusie dat de explosies zo krachtig waren dat er meer voor nodig was dan uitsluitend de hoeveelheid vuurwerk. Met name bij de tweede grote explosie is goed te zien dat er veel stof en onverbrand materiaal in de lucht hing. Dit was afkomstig van verpakkingspapier", stelt de wetenschapper. De koolstofexplosie is volgens hem voor 20 procent verantwoordelijk voor de kracht van de tweede explosie in de ramp.

Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp is hiermee afgesloten. Hoe de ramp is ontstaan, is niet duidelijk geworden. Komende vrijdag is het vijf jaar geleden, dat de wijk Roombeek getroffen werd door de vuurwerkramp. 22 mensen kwamen om, meer dan duizend mensen raakten gewond en honderden woningen waren verwoest.