Brieven van Van Gogh en Büch in boekvorm

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Eind mei zal er een boek worden uitgegeven dat een briefwisseling omvat tussen Theo van Gogh en Boudewijn Büch. Het boek zal worden uitgegeven door XX Uitgevers in Amsterdam en bevat brieven die vanaf september 1993 tot februari 1995 al werden gepubliceerd in het Amsterdamse universiteitsblad Folia. Het Boudewijn Büch-gezelschap BüchMania maakte dit vandaag bekend.

Het boek, getiteld 'Theo van Gogh - Wassenaarse brieven, Brieven aan Boudewijn Büch', zal verschijnen in een eenmalige, kleine oplage. Het voorwoord van het boek is geschreven door Theodor Holman, die een goede vriend was van Van Gogh. De antwoordbrieven van Büch aan Van Gogh zijn in samenvatting opgenomen. In die briefwisselingen dreven Van Goghs tirades Büch regelmatig tot wanhoop. Uit een retrospectieve column, die Folia vorig jaar publiceerde (pdf, zie pag. 4):
Voortdurend greep Van Gogh in zijn tirades terug op de Tweede Wereldoorlog, tot wanhoop van Büch: "Ik word gek van dat columnistengedoe en al die opgeklopte haat en nijd. Je wordt ongetwijfeld beroemd en berucht met dat gehak en getak, maar aan mij is het niet besteed. Hoewel je natuurlijk van mij alles mag schrijven, omdat ik nu eenmaal de meest absolute persvrijheid voorsta."

Schrijver, wereldreiziger, verzamelaar en programmamaker Boudewijn Büch overleed op 24 november 2002 onverwacht aan een hartstilstand. De brute moord op filmmaker en columnist Theo Van Gogh werd wereldnieuws op 2 november 2004.