Anti-Bush protest in Amsterdam

Een paar duizend mensen hebben vanmiddag in Amsterdam gedemonstreerd tegen het 'algehele beleid' van de Amerikaanse president George Bush (AT5 spreekt overigens van duizend betogers, het ANP van circa 2- tot 3.000 en de organisatoren zelf van zeker 8.000). De betogers verzamelden zich bij het Amerikaanse consulaat op het Museumplein. Het protest wordt gehouden omdat Bush vandaag aankomt in Nederland om in het Limburgse Margraten een herdenkingdienst bij te wonen van Amerikaanse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De demonstratie was georganiseerd door het Comité Stop Bush. De opkomst valt iets tegen gezien het feit dat de organisatoren hadden gerekend op vele duizenden betogers. Het Comité bestaat uit leden van een groot aantal maatschappelijke en politieke clubs. De demonstratie werd volgens hen georganiseerd om de president duidelijk te maken ''dat grote delen van de Nederlandse bevolking de wereldorde van Bush afwijst''.

Nadat men zich op Museumplein had verzameld liepen de demonstranten rond 15.00 uur op de Rozengracht richting De Dam. Daarna ging men weer terug naar het Museumplein waar tot 17:00 uur een afluitende manifestatie wordt gehouden.

Def P
Tijdens het protest scandeerden de betogers leuzen als ''Bush, Bush terrorist''. Op het Museumplein traden rapper Def P van de Osdorp Posse en publicist D.C. Lama op. Zij stelden in een rap vragen aan president Bush over de aanslagen van 11 september. Zij vroegen zich onder meer hardop af of de aanslagen wellicht door de Verenigde Staten zelf in scène waren gezet. Deze suggestie werd door het publiek met gejuich ontvangen.

Verder sprak onder meer Salam Ismael, een Irakese chirurg die Fallujah bezocht vlak na de Amerikaanse belegering. Hij getuigde van de misdaden die daar hebben plaatsgevonden en zei verder dat Irak nog steeds niet vrij is omdat de VS uit is op hun olie. Azmatt Begg, de vader van een ex-gevange van Guantanamo Bay, benadrukte dat Blair ondanks de gehavende verkiezingsoverwinning in een diepe crisis verkeert door zijn steun aan de oorlog.