Wallage wilde Michiel Smit niet in Groningen

Michiel Smit (Nieuw Rechts)Burgemeester Jacques Wallage van Groningen heeft er persoonlijk bij de stichting Vier 5 Mei op aangedrongen om een uitnodiging aan Michiel Smit, voorman van de radicaal-rechtse partij Nieuw Rechts, in te trekken. Smit zou tijdens het bevrijdingsfestival in debat gaan met europarlementariër Edith Mastenbroek (PvdA).

Michiel Kahmann, voorzitter van de stichting Vier 5 Mei, bevestigt dat Wallage de organisatie van het bevrijdingsfestival heeft laten weten de komst van Smit 'vrij smakeloos' en 'niet gepast' te vinden. De organisatie trok de uitnodiging daags voor 5 mei in. Edith Mastenbroek laakt de interventie van haar partijgenoot. "Juist op een dag dat we vieren dat we zestig jaar vrijheid van meningsuiting hebben, is het dom om iemand op deze manier het spreken onmogelijk te maken", aldus de politica. Ze noemt het handelen van Wallage 'dom, onintelligent en principieel onjuist'.

Ook in Assen werd een uitnodiging aan Smit op het laatste moment ingetrokken. Volgens de voorzitter van de stichting Drentse 5 mei-viering werd het besluit genomen nadat linkse activisten hadden gedreigd het debat te zullen verstoren. Smit werd donderdag bij de festivals verjaagd door activisten, nadat hij alsnog besloten had als bezoeker de beide steden te bezoeken.

'SP achter mishandeling'
De leider van Nieuw Rechts heeft inmiddels aangifte van mishandeling gedaan tegen onder meer de SP in beide gemeenten. "Veel actievoerders zijn lid van de SP. Bij eerdere acties tegen mij in Zwolle was de SP ook al betrokken. Dat bleek toen overduidelijk op hun website", aldus Smit. Woordvoerders van de afdelingen Groningen en Assen van de linkse partij ontkennen betrokkenheid bij de acties. "Die actievoerders zijn geen lid van de SP. Wij vonden het wel dom om Smit uit te nodigen voor een bevrijdingsdebat", aldus de Groningse voorzitster van de SP.