Zoetermeerse radicalen vieren eigen '5 mei'

Icoon Binnenlands nieuwsRechts-radicale jeugd in Zoetermeer heeft van de gemeente een locatie toegewezen gekregen om een eigen feest op bevrijdingsdag te houden. De jongeren hadden de aanvraag gedaan om rellen als in 2004 te voorkomen. Bij het bevrijdingsfestival ontstonden ongeregeldheden nadat een rechts-radicaal en een allochtoon slaags waren geraakt.

Het muziekfestival in de 'Blokhut' in het Van Tuyllpark wordt gefinancierd door de nationalistische actiegroep Voorpost, een van oorsprong Belgische beweging. Een woordvoerder van Voorpost verwacht een hoge opkomst. "We weten nu al dat er zo'n vijftig man komen. En dat is terwijl we het nieuws nog niet verspreid hebben." Volgens hem was het geen probleem de vergunning te krijgen. "Toen de mevrouw van de afdeling vergunningen een telefoontje naar de burgemeester pleegde, was het opeens binnen een uur rond."

Volgens de Anti-Fascistische Aktie (AFA) Nederland zit de 26-jarige Paul Peters, leider van Voorpost, achter de bijeenkomst. Peters, al jaren via verschillende partijen actief in de extreemrechtse beweging, werd in juni 2001 gearresteerd nadat hij met twee anderen een joodse begraafplaats in Oosterhout had beklad met leuzen als 'Juden raus' en 'Wir sind zurück'. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 35 dagen celstraf en een werkstraf. Tijdens het proces verklaarde hij geen spijt te hebben van de actie. Peters zou een paar weken geleden tijdens een raadsvergadering in Zoetermeer onder een valse naam hebben gepleit voor het recht op een plek voor nationalistische jongeren, om botsingen met andere jongerengroepen te voorkomen.

Overigens zou de kans op een escalatie op bevrijdingsdag nog niet zijn verkeken. Bronnen binnen de Zoetermeerse rechts-radicalen melden dat een aantal van plan zouden zijn om alsnog 's-avonds te gaan rellen. De politie zegt voorbereid te zijn door de inzet van meer manschappen dan vorig jaar. Politiewoordvoerder Kees Verzaal verwacht geen grote problemen. "Wij hebben goede afspraken gemaakt met de 'Lonsdalers' en gaan er dan ook van uit dat het goed gaat op 5 mei."