Molotov-cocktail naar moskee: vijf maanden cel

Dora_van_Crizadak en Pim_In_Memoriam hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De 23-jarige H.V. uit IJsselstein is dinsdag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor het gooien van een molotov-cocktail naar een IJsselsteinse moskee, drie dagen na de moord op Theo van Gogh. De eis was zeven weken cel, vier maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf.

De verdachte verklaarde dat er eerder op de avond brand woedde bij de moskee. Onder invloed van alcohol wilde hij het karwei afmaken. Hij leende een brommer en vulde bij een tankstation een colafles met benzine. Hij reed langs de moskee, wilde de fles gooien, maar deze kwam elf meter van de moskee op straat te liggen. Er ontstond wel een grote brand, die het asfalt deed smelten.

Raadsman C. Starmans zegt dat zijn cliënt knullig en amateuristisch de brandstichting had uitgevoerd. De verdachte zou volgens de raadsman door de Marokkanen, die hij is tegengekomen in de gevangenis, al veel genuanceerder denken over deze bevolkingsgroep. De man, die de brommer uitleende, kreeg honderd uur werkstraf opgelegd.