Bos wil geen campagne voeren met Verhagen

Icoon politiek binnenland nieuwsPvdA-voorman Wouter Bos voelt er niets voor om samen met CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen campagne te gaan voeren voor een 'ja' in het referendum over de Europese Grondwet. Verhagen had de oproep dinsdagavond gestuurd aan collega's Bos, Van Aartsen (VVD), Dittrich (D66) en Halsema (GroenLinks), de leiders van de partijen die zich hebben uitgesproken voor de grondwet.

Bos denkt dat iedere fractie het beste op haar eigen manier campagne kan voeren. Volgens de PvdA'er hebben ervaringen in het buitenland uitgewezen dat het samen optrekken niet werkt.

Ook Femke Halsema wijst het aanbod van de CDA'er af. "Ik voel me zeer vereerd. Maar toch maar liever niet", stelt de politica. Volgens haar is GroenLinks om heel andere redenen voor de grondwet dan het CDA. "Het gaat ons om zaken als milieu, een andere buitenlandpolitiek en democratisering. Dat zijn geen onderwerpen waarvoor je het CDA warm krijgt." Verder stoort het Halsema dat ze de oproep nog voordat ze de brief ontvangen had al in de Volkskrant kon lezen. Verhagen had beter eerst rechtstreeks contact op kunnen nemen, aldus Halsema. "Op deze manier wordt het een mediacampagne."

D66-leider Boris Dittrich reageerde wel enthousiast. "Hij heeft Verhagen woensdagochtend al gebeld om hem dat te melden", zegt een woordvoerder. VVD-aanvoerder Jozias van Aartsen wil het idee van zijn coalitiegenoot eerst bespreken met zijn campagnestaf. Het referendum over de Europese Grondwet zal in Nederland op woensdag 1 juni plaatsvinden.

Wouter Bos
Bos heeft weinig trek om met het CDA campagne te voeren