Superjumbo voor het eerst de lucht in

jp_f1, sulfeet, thomas26, EdwinW en Thrawn hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe Airbus A380, 's werelds grootste passagiersvliegtuig, is vanochtend om 10.29 uur vertrokken voor zijn eerste testvlucht. Aan boord waren zes personen: twee piloten, drie ingenieurs en een boordwerktuigkundige. Het toestel zal een rondvlucht maken boven de Golf van Biskaje, en vervolgens terugkeren naar de luchthaven van Toulouse.

Op het vliegveld stonden enkele tienduizenden belangstellenden. Verder werd de start live uitgezonden op verschillende televisiezenders. Het vliegtuig heeft een groot assortiment aan meetapparatuur aan boord, die vast moeten leggen hoe het toestel reageert. De zes bemanningsleden zullen de gehele vlucht parachutebepakking dragen. Desondanks stelde een woordvoerder de vlucht met vertrouwen tegemoet te zien. "Uiteraard kunnen we niet geheel zeker zijn. We zullen extra voorzichtig zijn tijdens de vlucht, aangezien met nieuwe dingen altijd iets onverwachts kan gebeuren."

Het vliegtuig, dat maximaal plaats kan bieden aan 853 passagiers, moet volgend jaar in gebruik worden genomen. De ontwikkeling van de Airbus heeft ongeveer tien miljard euro gekost. Het Franse Airbus hoopt in de komende twintig jaar 750 van deze vliegtuigen te verkopen.

Airbus 380
De Airbus stijgt op op de luchthaven van Toulouse