Unieke film toont verovering Nederland

Het NPS/VPRO-programma 'Andere Tijden' zendt vanavond een unieke Duitse film uit die de verovering van Nederland in 1940 verbeeldt. Het gaat om de film 'Sprung in den Feind', een propagandafilm die in 1942 als documentaire in de Duitse bioscopen werd vertoond, met de aanval op Nederland van mei 1940 als onderwerp.

De film moest de Duitsers er van doordringen dat de aanval op Nederland gerechtvaardigd was. Dat de grootmachten Frankrijk en Engeland de oorlog moest worden verklaard, dat had de Nazi-propagandamachine in de jaren daarvoor wel duidelijk genoeg uitgelegd. Maar ''arm en klein Nederland'', land van tulpen, molens, klompen en aardige mensen, waarom was dat nou allemaal zo nodig? Om het eigen volk te overtuigen moesten de Nazi's nog wat binnenlands zendingswerk verrichten.

Zo bevat de film een sketch waarin twee mannen aan een tafel zitten. Een goedmoedige dommekracht stelt dat het neutrale Nederland met zijn lekkere vrouwen toch niet aangevallen had mogen worden. De pientere andere maakt zijn maat er op attent dat Nederland een ernstige bedreiging voor Duitsland vormde, niet neutraal was en zeker niet zo'n onschuldig landje als het zelf deed voorkomen. De vijanden van Duitsland zouden zo dwars door Nederland vrije doorgang tot de Duitse grens hebben gehad.

De film is overigens pas na de daadwerkelijke aanval van 10 mei 1940 op Nederland gefilmd. Er wordt wel in geschoten, er worden bunkers opgeblazen met handgranaten, de soldaten van Nederland geven zich massaal over, maar alleen aan het eind van de film zie je opeens een paar lijken. Maar dat zijn dan wel hele keurige lijken - het zijn ongeschonden lichamen, en wonden of bloedsporen zijn nergens te zien.

De uitzending is vanavond om 20:50 op Nederland 3, dus voetballiefhebbers moeten of opnemen, of zaterdag de herhaling bekijken danwel via internet kijken.