Donner vreest oorlog bij 'nee' EU-grondwet

MDF had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws De toekomst van de Europese Unie komt op het spel te staan, wanneer er wordt gestemd tegen de komst van de Europese Grondwet. Dat zegt minister Donner van Justitie vandaag in een vraaggesprek met dagblad Trouw. Volgens hem wordt er gespeeld met vuur, en lopen we zonder Europese overheid het risico op nieuwe oorlogen op het continent.

De bewindsman deed deze zware uitspraken afgelopen zaterdag op een partijcongres van het CDA. "Wie de toekomst op het spel wil zetten, moet vooral tegenstemmen in het referendum." Een scenario zoals in het voormalige Joegoslavië kan volgens Donner dan het gevolg zijn. "Joegoslavië was meer geïntegreerd dan de Unie nu, maar de onwil en het onvermogen om onderlinge irritaties en wedijver te beperken, hebben in korte tijd tot oorlog geleid"

Wanneer er geen Europese Grondwet komt, dan zal de 'irritatie, de achterdocht en het wantrouwen' tussen de EU-landen toenemen, aldus Donner. Volgens hem is de Grondwet een noodzaak in de tocht naar de totstandkoming van een Europese overheid. Europa kan volgens hem niet meer zonder zo'n overheid.

"Tegenstemmers gedreven door angst"
Donner is van mening dat het irrelevant is af te vragen of de Europese Grondwet goed is voor Nederland. "Dat gaat volledig voorbij aan het gegeven dat we in Europa dicht op elkaar leven. Om in vrede te kunnen samenleven, behoeven we een overheid die geschillen kan beslechten, regels stellen en in het algemeen belang optreden. Europese integratie heeft ons zestig jaar vrede en voorspoed geboden, maar om die te bewaren mogen we niet in onvermogen vastlopen."

Tegenstemmers worden volgens de minister gedreven door angst voor de 'boze buitenwereld'. Donner zegt dat het onvermijdelijk is dat bevoegdheden op termijn van nationaal naar Europees niveau gaan.

Update 18.58
De uitspraken van Donner zijn bij diverse politici in Den Haag niet goed gevallen. Morgen zal de bewindsman tijdens het vragenuurtje dit nader moeten toelichten. SP-Kamerlid Van Bommel is van mening dat de uitspraken een indirecte bedreiging naar de kiezer toe zijn. Ook de PvdA vindt de uitspraken nergens op slaan.
_
De Volkskrant publiceerde zaterdag een kiezersonderzoek waaruit blijkt dat het verzet tegen de Grondwet groeit. De voorsprong van de voorstanders is geslonken tot tien procent.