Mohammed B. pleit broertje vrij

Mohammed B., de man die terechtstaat voor de moord op Theo van Gogh, is vanochtend in de rechtszaal verschenen in de tweede pro forma-zitting in zijn zaak. Er werd uitgekeken naar de verklaring die hij zou afleggen. Die bestond er alleen uit dat hij zijn broertje Hassan wilde vrijpleiten. Die heeft volgens hem geen documenten de gevangenis uit willen smokkelen, zoals eerder wel in de pers en door de officier van justitie was gemeld.

Hij riep de rechtbank op verantwoordelijk om te gaan met het naar buiten brengen van de goede informatie. Dat moet genuanceerder en professioneler gebeuren, ook door de pers, zo zei hij. Woorden van spijt, of een verklaring waarom hij Van Gogh vermoord heeft, kwamen niet over zijn lippen. In de rechtszaal waren de ouders, zussen en de zoon van Theo Van Gogh aanwezig.

B. zag er uit zoals Nederland hem van de foto kent. Alleen was zijn baard langer geworden en droeg hij een brilletje en een zwart petje. De zelfverzekerd ogende B. liep op krukken.


B. riep op tot goede berichtgeving


Update 11:20
De officier van justitie vermoedt dat Mohammed B. hulp heeft gehad van anderen bij het beramen van de moord op Van Gogh. In ieder geval wisten mensen uit zijn omgeving dat hij de filmmaker ging vermoorden. Voor deze conclusie zijn volgens hem tal van aanwijzingen. Zo zijn er onder meer afgeluisterde gesprekken waaruit dat kan worden opgemaakt en emails. Sluitend bewijs heeft de officier echter nog niet gevonden, zo zei hij.