Ook Curaçao wil status aparte

Icoon Binnenlands nieuws De bevolking van Curaçao heeft vrijdag massaal gekozen voor een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De optie werd tijdens een referendum, waarbij 54,4 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging, gekozen met een meerderheid van 68 procent. Eerder stemde ook Bonaire al voor een directere band met Nederland.

Het referendum had vier verschillende opties. Voor de status aparte werd dus met een overweldigende meerderheid van 68 procent gekozen. Op de tweede plaats eindigde 'integratie in Nederland' met 23 procent van de stemmen. De derde en de vierde plaats waren voor 'complete onafhankelijkheid' en 'behoud van de Antillen', met maar 5 en 4 procent van de stemmen. De uitslag betekent dat er geen tweede stemronde nodig is, omdat de winnende optie meer dan de helft van de stemmen heeft behaald.

Op Sint Eustatius werd vrijdag juist met een grote meerderheid gekozen voor het behoud van de Antillen in een 'nieuwe stijl'. Maar liefst 76,6 procent koos voor deze optie. Het eilandje is daarmee het enige eiland van de groep die de Antillen wil behouden.

In de huidige situatie bestaat het Koninkrijk der Nederlanden uit de onafhankelijke eenheden Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen. Een groot deel van de Antillen wil echter liever eenzelfde status krijgen als Aruba, en daarmee dus ook een directe band met Nederland en een eigen regering. Dit wordt voor een deel veroorzaakt doordat veel Antillianen vinden dat hun regering te veel aandacht aan Curaçao besteedt.