Actie Milieudefensie tegen smerigste straat

Milieudefensie en bewonersorganisatie 'Het Oude Centrum' willen de gemeente Den Haag voor de rechter slepen als de luchtkwaliteit bij twee Haagse straten, de Amsterdamse Veerkade en de Stille Veerkade, niet snel verbetert. Metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tonen aan dat de lucht op de Veerkades niet voldoen aan de Europese richtlijnen.

De actie maakt deel uit van de campagne 'Nederland in ademnood' waarmee Milieudefensie aandacht vraagt voor de luchtkwaliteit. De Amsterdamse Veerkade en de Stille Veerkade zijn de meest vervuilde straten van Nederland. In een brief aan de gemeente eist Milieudefensie een aantal maatregelen van de gemeente om de luchtkwaliteit te verbeteren. Joris van Wijhoven, campagneleider Verkeer van Milieudefensie: "De grote boosdoeners zijn het vrachtverkeer dat aan één stuk door dieseldampen de straat inblaast en het doorgaande verkeer dat geen bestemming heeft in de binnenstad en zich vanaf de Utrechtse baan (A12) via de Veerkades een weg baant door de stad".

Milieudefensie hoopt dat de rechtszaak een voorbeeld wordt voor bewoners(groepen) in alle Nederlandse steden waar de normen overschreden worden. Jan van Wijnhoven wijst erop dat in Duitse steden dit gebruikelijker is. Hij hoopt hiermee dat overheden voortaan komen met structurele maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.