'Nieuwe terroristische aanslagen Indonesië voorbereid'

JahWe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsIn Indonesië zijn militante moslims bezig met de voorbereidingen voor nieuwe terroristische aanslagen. Dat beweert dagblad The Straits Times althans, naar aanleiding van een brief die zij in handen heeft gekregen. De aanslagen zouden net zo bloedig moeten worden als de bomaanslagen op Bali in 2002.

De brief is afkomstig van een lid van het netwerk Jemaah Islamiyah (JI). Hij is gericht aan bommenmaker Azahari Husin. Deze voortvluchtige Maleisiër is volgens de autoriteiten een van de leiders achter de terreuraanslagen die de afgelopen jaren het leven kostten van meer dan tweehonderd mensen in Indonesië. De brief is gedateerd op 26 november 2004 en ondertekend door Akhmad Mulkhani, die op 25 november een bijeenkomst leidde van meerdere cellen van Jemaah Islamiyah. Op die bijeenkomst werden verschillende potentiële doelen besproken. Jakarta zou een belangrijk doelwit zijn.

In de brief worden de steden Palembang en Padang op Sumatra genoemd als plaatsen waar terroristen worden opgeleid. Twaalf personen, in leeftijd variërend tussen 20 en 27 jaar, zouden bereid zijn te sterven als 'martelaar'.

Volgens Ansyaad Mbai, antiterreurfunctionaris in Indonesië, is de brief authentiek en een betrouwbaar document. "Indonesië staat een Bali-achtige aanval te wachten."