Dader aanslag paus bidt voor zijn 'broeder'

Icoon Buitenlands nieuwsDe Turkse extremist die in 1981 een aanslag op paus Johannes Paulus II pleegde bidt in zijn cel voor zijn doodzieke 'broeder'. Dat heeft de advocaat van de man vrijdag laten weten. "Mijn cliënt is erg bedroefd", zegt raadsman Mustafa Demirbag. "Zijn gedachten zijn bij zijn broeder, de paus, en hij bidt voor hem."

De destijds 23-jarige Mehmet Ali Agca opende op 13 mei 1981 op het Sint Pietersplein het vuur op Johannes Paulus. De paus werd getroffen door meerdere kogels, en raakte levensgevaarlijk gewond. Een zes uur durende operatie redde zijn leven. Minder dan een maand later verscheen hij weer voor het raam van zijn werkkamer om het publiek op het Sint Pietersplein te zegenen.

In 1983 bezocht Johannes Paulus Agca in zijn gevangenis, waar de schutter een levenslange straf uitzit. "Ik heb gesproken met een broeder in wie ik alle vertrouwen heb", zei de paus na afloop. Een paar dagen na de aanslag had hij Agca al vergiffenis geschonken. Vermoed werd dat de Turk handelde in opdracht van de Bulgaarse of Russische geheime dienst, maar dat is nooit bewezen.