CNV: Geen loonafspraken als topinkomens fors blijven stijgen

Vakcentrale CNV weigert centrale loonafspraken te maken als de werkgevers niet ingrijpen in de sterke stijgingen van de topinkomens. Dat zei CNV-voorzitter Doekle Terpstra in het Radio 1-programma Stand.nl. Hij reageerde op de berichten dat topmannen van grote bedrijven hoge bonussen en flinke loonsverhogingen krijgen.

Volgens Terpstra moeten de topmensen in het bedrijfsleven het goede voorbeeld geven. "Ik vertik het om te blijven staan voor mijn mensen als iedere keer opnieuw een kleine elite zich verheft boven het gepeupel en zich permitteert om miljoenen te cashen", zo zei hij.

Al dit jaar mag wat het CNV betreft de maximale loonsverhoging van 1,25 procent worden losgelaten in bedrijven waar de top zich niet houdt aan de afspraken gemaakt in de Stichting van de Arbeid. "Het CNV gaat geen nieuwe afspraken maken over de loonvorming als de werkgevers dit debat over de topsalarissen niet corrigeren." Hij hamerde erop dat hij niks tegen topsalarissen heeft, maar dat het hem gaat om de forse verhogingen van het salaris van de topmensen.