Vertrouwen in Bush naar dieptepunt

Icoon politiek buitenland nieuwsHet vertrouwen in de Amerikaanse president George Bush is naar een dieptepunt gezakt. De Job Approval Rating, het percentage Amerikanen dat het beleid van de president steunt, zakte naar 45 procent, zeven procent lager dan waar Bush enkele weken geleden stond en één procent lager dan het vorige laagterecord in mei 2004.

Gallup, het onderzoeksbureau dat de wekelijkse peiling uitvoert, verklaarde de teruggang uit de bemoeienis van de president met de kwestie Terri Schiavo, de comapatiënte om wiens leven haar echtgenote en haar ouders een bittere juridische strijd met elkaar voeren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 70 tot 82 procent van de Amerikanen het oneens is met de interventie van Bush en het parlement. Zorgen om de economische toestand van het land zouden ook meespelen. Het percentage Amerikanen dat vertrouwen heeft in de economie zakte in een paar maanden tijd van 41 naar 32 procent, terwijl het percentage pessimisten steeg naar 59 procent.

Kort na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 was het vertrouwen in de president het grootst, namelijk negentig procent. Overigens is een percentage van 45 procent niet extreem laag. Voormalig president Richard Nixon haalde tijdens het Watergate-schandaal in de jaren zeventig slechts 24 procent. Enkel John F. Kennedy wist te voorkomen dat het vertrouwen tot onder de vijftig procent daalde, zijn dieptepunt lag op 56 procent.