'Gratis crèche voorkomt gedragsproblemen'

Icoon Algemeen nieuwsEen gratis crèche voor peuters voorkomt gedragsproblemen en leerachterstanden in de toekomst. Dit stelt de commissie Invent, ingesteld door staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) om te adviseren over het signaleren en aanpakken van gedragsproblemen bij kinderen. Het pleidooi zal onderdeel uitmaken van het eindrapport van de commissie, dat later dit jaar wordt uitgebracht.

Uit Amerikaans onderzoek zou blijken dat kinderen die een paar dagen per week naar de kinderopvang gaan, later minder vaak crimineel worden, een betere baan hebben en stabielere relaties onderhouden. "Als je kinderopvang combineert met pedagogische programma's en opvoedondersteuning, heb je de beste garantie dat het goed gaat met kinderen. De overheid geeft miljoenen uit aan projecten voor probleemjongeren, die vaak niet meer te helpen zijn. Peuters kun je nog bijsturen", zegt Marianne Junger, ontwikkelingspsychologe en lid van de commissie. Ook kinderen van niet-werkende ouders zouden minimaal een paar dagen per week naar de peuterspeelzaal moeten.

Het plan zou de overheid miljarden kosten, maar volgens Junger betaalt dat zich later dubbel en dwars terug. "In de VS bleek dat van elke geïnvesteerde dollar, er zeven terugkwamen doordat je op latere leeftijd minder kwijt bent aan speciaal onderwijs, medisch en justitieel ingrijpen en uitkeringen", aldus Junger. Momenteel gaat een kwart van de kinderen tussen 2 en 4 jaar naar een kinderdagverblijf. Van de overige peuters gaat ongeveer de helft naar een peuterspeelzaal.