Beschermkapjes op pinautomaten werken

Icoon Financieel nieuws De fraude met pinautomaten is bijna helemaal uitgeroeid door de plaatsing van de speciale beschermkapjes op de pasgleuf. Er zijn de laatste maanden helemaal geen meldingen van fraude via de automaten meer binnengekomen. In het verleden werden er nog honderden meldingen per jaar geregistreerd.

Dit heeft Interpay, het bedrijf verantwoordelijk voor al het Nederlandse elektronische betalingsverkeer, zaterdag laten weten. Bij het zogenaamde 'skimmen' zetten criminelen een voorzetmond voor de pasgleuf, waarmee ze het pinpasje kunnen kopiëren. Met behulp van een kleine camera wordt de pincode afgekeken, waarna er een kopie van het pasje gemaakt kan worden.

Om die fraude tegen te gaan, zijn vanaf eind vorig jaar alle pinautomaten aangepast met speciale beschermkapjes. "Sindsdien zijn er geen meldingen meer binnengekomen van fraude via geldautomaten", aldus een woordvoerder.

De vooruitgang betekent overigens niet dat er helemaal geen fraude meer wordt gepleegd met pinpasjes. Onlangs werd nog bekend dat het skimmen nog toegepast kan worden op de kaartjesautomaten van de NS. Andere fraudemethoden die nog populair zijn, zijn bijvoorbeeld het stelen van het pasje, het meekijken naar pincodes, frauderende winkelmedewerkers en frauderende nep-postbodes.

In het laatste geval belt de fraudeur aan, vaak bij alleenstaande ouderen, en vraagt de bewoner van het huis portokosten van een zending via zijn pinpas te betalen. Het mobiele pinapparaat kopieert dan echter het pasje, en registreert de pincode.