Aanbieders jeugdzorg onder curatele geplaatst

De negen instellingen die in de provincie Noord-Brabant jeugdzorg aanbieden zijn vandaag onder curatele geplaatst. Gedeputeerde R. Augusteijn vindt het onaanvaardbaar dat de instellingen ondanks eerdere afspraken en extra geld de wachtlijsten hebben laten oplopen tot 1.300. Toen vandaag weer om extra geld werd gevraagd, was wat de provinciebestuurder betreft de maat vol.

Het provinciale Bureau Jeugdzorg, dat niet onder curatele geplaatst is, verwijst kinderen die thuis problemen hebben door naar zorgaanbieders. Omdat daar de afgelopen jaren een wachtlijst was ontstaan, stelde de provincie twee miljoen euro bovenop het normale budget beschikbaar. Van dit bedrag zouden vierhonderd tot zevenhonderd kinderen geholpen kunnen worden, maar de wachtlijsten zijn alleen maar langer geworden.

Ondercuratelestelling van een instelling vindt plaats als deze niet in staat wordt geacht haar eigen financiële belangen te behartigen. De financiële situatie van de aanbieders zal daarom geheel worden doorgelicht. Ook wil de provincie bekijken of de instellingen wel goed functioneren. Bovendien vindt een maandelijkse verplichte rapportage plaats.