Gekozen burgemeester zorgt voor veel reacties

Het is een belangrijke dag voor regeringspartij D66. De Eerste Kamer stemt vanavond over een grondswetswijziging die het mogelijk moet maken om uiteindelijk de gekozen burgemeester, een van de stokpaardjes van de partij (kroonjuwelen), in te kunnen voeren. Het lijkt te gaan om de PvdA in de senaat. Als die partij instemt met de wijziging is er de benodigde tweederde meerderheid.

Oud-minister Hayo Apotheker zei vanmiddag al in het programma Stand.nl op Radio 1 dat D66 uit de regering moet stappen als de gekozen burgemeester er niet komt. "Ik vind dat als je zolang hebt gestreden voor dit 'kroonjuweel', dat je dan toch moet vaststellen dat er iets misgegaan is als het vanavond strandt. Dan heb je niks meer in de regering te zoeken", zo zei de huidige burgemeester van Steenwijk.

Vanuit een andere hoek van D66 kwam ook kritiek. Partij-coryfee Jan Terlouw deelt de kritiek die de oppositiepartijen hebben op de invulling van de gekozen burgemeester. Terlouw vindt dat de verantwoordelijkheden van een gekozen burgemeester nog steeds onduidelijk zijn. "De kritiek dat na zoveel jaren praten over de gekozen burgemeester nog steeds onhelder is wat de bevoegdheden zijn van de burgemeester, snijdt hout. Dat moet helder zijn: hoe is de positie ten opzichte van de politie, ten opzichte van wethouders?" Terlouw deed zijn uitspraken in het programma 1 op de middag op Radio 1. Terlouw vindt dat de oppositie voldoende zekerheden moet vragen aan de Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Tom de Graaf. Deze minister strijdt al lang voor invoering van de gekozen burgemeester.

Inmiddels heeft De Graaf gesproken in de Eerste Kamer. Hij zei dat de gekozen burgemeester in een deel van het land ingevoerd wordt in 2006 en in de rest in 2010. De Graaf wilde aanvankelijk dat volgend jaar in alle gemeenten burgemeesters worden gekozen. Hij denkt met deze aanpassing tegemoet te komen aan de wensen van de PvdA. De grootste oppositiepartij vindt namelijk dat het kabinet de gekozen burgemeester veel te snel wil invoeren.


Minister Tom de Graaf vanmiddag in de Eerste Kamer