Sondevoeding Terri Schiavo niet hervat

Cabron, Neoktheone en Mad-MonKey hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft bepaald dat de sondevoeding van comapatiënte Terri Schiavo (41) niet hoeft te worden hervat. De verwachting is dat de ouders tegen de beslissing in hoger beroep zullen gaan.

De voeding werd vrijdag op last van een rechtbank in Florida afgesloten. De vrouw ligt al vijftien jaar in een coma nadat een hartaanval leidde tot zuurstoftekort in de hersenen. Haar man wil een einde maken aan haar lijden. De ouders van Schiavo willen echter dat de voeding weer aangesloten wordt. Zonder vocht en voeding zou ze binnen tien dagen overlijden.

De federale rechter liet tijdens een spoedzitting vandaag de advocaten van beide partijen hun standpunt uiteenzetten. Volgens de rechter hebben de ouders niet aannemelijk kunnen maken dat de rechtbank in Florida de rechten van hun dochter heeft geschonden door de voeding te laten afkoppelen.

De ouders konden hun zaak vandaag voor de federale rechtbank bepleiten, nadat afgelopen weekeinde met spoed een noodwet door het Amerikaanse Congres werd geloodst. President Bush bekrachtigde de wet gisteren. Hij kwam daarvoor speciaal terug van vakantie.

Het juridisch getouwtrek tussen de echtgenoot en de ouders van de zwaar gehandicapte Schiavo duurt nu al zeven jaar. Inmiddels hebben zestien rechters zich al over de zaak gebogen.

De zaak-Schiavo heeft tot heftige debatten in de VS geleid. Vooral religieuze en conservatieve Amerikanen roeren zich, omdat zij het stopzetten van de voeding als moord beschouwen.

Terri Schiavo
Terri Schiavo raakte vijftien jaar geleden in een coma