Loterijen innen extra geld voor koningin

Pretty_Eyes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuwsDrie loterijen zullen binnenkort ongevraagd 5,25 euro extra afschrijven van de rekening van hun deelnemers. Volgens de Postcodeloterij, BankGiroloterij en Sponsorloterij is het geld bestemd voor een cadeau voor de jubilerende koningin Beatrix. De helft van het bedrag gaat echter naar de loterijen zelf en naar de prijzenpot van een extra trekking.

Loterijdeelnemers die niet wensen mee te doen kunnen via een speciaal telefoonnummer (0909-0011) vragen om terugstorting van het bedrag. De kosten van het telefoonnummer zijn 15 eurocent per minuut. "Van een gratis telefoonnummer wordt veel misbruik gemaakt met spooktelefoontjes en zo, daarom hebben we een kleine drempel opgeworpen", aldus een woordvoerster van de drie loterijen. Zij bestrijdt dat de gang van zaken 'een omgekeerde wereld' is. "We gaan er van uit dat een cadeau voor Beatrix een breed maatschappelijk draagvlak heeft." Deelnemers hebben afgelopen weekend een brief ontvangen waarin de regeling wordt uitgelegd.

Hoogleraar rechtssociologie Nick Huls van de Erasmus Universiteit Rotterdam is verontwaardigd. "Dit gaat veel te ver. Zo agressief gaan bedrijven dus met hun klanten om. Ze drukken de consument het ongevraagde product gewoon door de strot", meent Huls. Paulien van der Hoef van de Consumentenbond meent dat de loterijen in hun recht staan. Zij stelt dat het misschien 'niet zo netjes' is wat de loterijen doen, maar dat het 'conform de voorwaarden' is waarmee de deelnemers akkoord zijn gegaan. Deelnemers stemmen in met een aantal vaste trekkingen, maar ook met extra trekkingen die gehouden worden.

Van de 5,25 euro die wordt geïnd gaat vijftig procent naar een aantal goede doelen die koningin Beatrix heeft uitgekozen: Unicef, Jantje Beton, het Oranje Fonds en het Prinses Beatrix Fonds. Twintig procent gaat op aan de kosten die de extra trekking met zich meebrengt, en ongeveer dertig procent is bestemd als prijzengeld.