Brandweervrouw ontslagen om affaire met collega

Een anonieme fokker had ons via de nieuws-submit te melden:

Het brandweerkorps van Zuidlaren heeft onlangs een medewerkster ontslagen omdat ze een relatie had met een getrouwde mannelijke collega. Dit speelde enkele maanden geleden en de vrouw werd toen geschorst. Afgelopen woensdag bevestigde loco-burgemeester Johannes Frieling (VVD) van de gemeente Tynaarlo, waar Zuidlaren onder valt, dat het contract van de vrouw ondertussen is beëindigd.

De schorsing en het latere ontslag liggen bijzonder gevoelig bij de gemeente Tynaarlo en de brandweer zelf. Commandant Martijn Wevers wil er niks over kwijt en laat officiële mededelingen over aan Frieling.

Frieling zelf kiest zijn woorden nauwkeurig: "Een van de vrijwillige leden van het korps is in een bepaalde situatie beland die het niet langer wenselijk maakte dat de persoon in kwestie nog langer deel uitmaakte van het korps. Daarom is besloten die persoon tijdelijk uit de functie te ontheffen". Op de vraag of de schorsing nog steeds van kracht is, meldt hij dat het dienstverband inmiddels beëindigd is. Volgens Frieling is de brandweervrouw het niet eens met de gang van zaken, maar heeft ze nog geen officieel bezwaar ingediend. Hij wilde niet zeggen waarom de man in kwestie niet ontslagen is.

Het Drents emancipatiebureau Enova reageerde verontwaardigd op het gebeuren. "Had die vrouw deze relatie soms alleen?", sneert directeur Sneana Jovanovic. "Als er richtlijnen zijn binnen zo'n korps dat relaties niet mogen, dan hebben zowel de vrouw als de man de regels overtreden en dan moeten er tegen beiden sancties worden getroffen. Het is een erg traditionele gedachtegang om vast te stellen dat de vrouw schuld heeft en dat zij dus de laan uit moet". Jovanovic stelt vast dat de aanpak van deze affaire vrouwen zeker niet zal stimuleren om naar een baantje bij de brandweer uit te kijken.

Betsie Dekker-Waninge is brandweervrouw in het Drentse Zuidwolde. Tot voor kort was ze bestuurslid van het Netwerk Brandweervrouwen, een landelijke organisatie die de belangen van brandweervrouwen behartigt. Ook zij reageert verontwaardigd. "Ik ken de zaak in Zuidlaren niet, maar ik weet dat het vaker gebeurt dat dergelijke situaties op zon manier worden opgelost", aldus Dekker-Waninge.