Agenten weigeren zich te legitimeren

VIP had ons via de nieuws-submit te melden:

Twee agenten in uniform hebben afgelopen weekeinde geweigerd een legitimatiebewijs te laten zien. Ze hielden de 29-jarige Nijmegenaar Alex S. aan omdat hij geen gordel zou hebben gedragen. S. was zaterdag in Hatert op weg naar de supermarkt, toen de twee agenten hem aanspraken. Hij zou zonder autogordel hebben gereden. Iets wat hij zelf overigens ontkent. "Ik had mijn auto net geparkeerd en stond bij de winkelwagentjes toen ze vroegen of ik me wilde legitimeren. Ik wilde dat zij dat dan ook deden, want via de website. Gelijkoversteken.org had ik begrepen dat je agenten dat kunt vragen. Maar ik kreeg te horen dat hun uniform en dienstwapen voldoende legitimatie waren."

Agenten zijn inderdaad verplicht om papieren te laten zien als iemand daarom vraagt. Toen de politiemannen dreigden S. mee te nemen naar het bureau, besloot de 29-jarige Nijmegenaar alsnog zijn identiteitspapieren te tonen. Daarop kreeg hij een boete voor het niet dragen van zijn gordel.

S. heeft nu een klacht ingediend over de weigering van de agenten zich te identificeren en gaat bezwaar maken tegen de boete. Een woordvoerder van de politie beaamt dat de betrokken agenten zich niet hebben gelegitimeerd, hoewel ze na het verzoek van S. wel verplicht waren dat te doen. "Hun leidinggevende zal ze daar nog op aanspreken. Wat de boete betreft: dat is een ander traject. Daar kan de man op de gebruikelijke manier bezwaar tegen maken bij justitie."