Hoogleraar: 'Polygamie moet kunnen'

Icoon opmerkelijk nieuws De Nederlandse overheid kan flink bezuinigen op gesubsidieerde kinderopvang, wanneer zij niet zo moeilijk zou doen over polygamie. Dat stelt de Tilburgse hoogleraar psychologie en gezondheid A. Vingerhoets in de Univers, het weekblad van de Universiteit van Tilburg.

Volgens Vingerhoets is liefde iets uit het verleden dat geen enkele garantie biedt op levensgeluk. "Sterker nog: als iemand tegen je zegt 'ik hou van jou' is puur statistisch gezien de kans behoorlijk groot dat je door hem mishandeld zult worden", aldus de wetenschapper. Daarom is de hoogleraar van mening dat Nederland niet te moeilijk moet doen over het hebben van meerdere vrouwen.

"Dit kan het dilemma kind of carrière oplossen. De moderne vrouw rent op en neer tussen partner, kinderen, werk en huishouden. Deze taken kan zij zo met meerdere vrouwen delen. Dat bespaart de overheid ook nog veel gesubsidieerde kinderopvang", zo schrijft Vingerhoets in zijn nieuwe boek.

Volgens de wetenschapper is liefde dan ook iets van vroeger. "Voor bescherming was het voor vrouwen vroeger zinvol om een partner te hebben. In 2005 is dat anders. Liefde is nu net als een blinde darm; een nutteloos overblijfsel uit een ver verleden. Voor je welbevinden en gezondheid is een huisdier nemen wellicht net zo goed."