Turken en Marokkanen willen partner van gelijke komaf

Icoon Algemeen nieuws Jonge Turken en Marokkanen willen het liefst trouwen met een partner met een gelijke achtergrond. Minder van belang is of de partner ook in Turkije of Marokko is opgegroeid. Toch liet ruim de helft van hen de afgelopen jaren de partner uit Turkije of Marokko komen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het onderzoek is gehouden onder Turken en Marokkanen in de leeftijdscategorie van 18-27 jaar. 41 procent van de Turkse vrouwen is getrouwd of getrouwd geweest, bij de mannen is dit 23 procent. Bij Marokkanen is dit aanzienlijk lager. Elf procent van de autochtone vrouwen is gehuwd of gehuwd geweest, van de autochtone mannen nog geen vijf procent.

Negentig procent van de jonge Turken en Marokkanen verwacht te gaan trouwen of is getrouwd. Voor velen is van belang dat de toekomstige partner dezelfde geloofsovertuiging heeft. Bij mannen acht ongeveer tachtig procent dit van (groot) belang. Negen op de tien vrouwen vindt dit (zeer) belangrijk. De afkomstwens is van minder belang.

In de afgelopen jaren heeft ongeveer vijftig tot zestig procent van de in Nederland geboren Turken en Marokkanen de partner uit Turkije of Marokko laten overkomen. Van de jonge Turken en Marokkanen die de komende jaren in het huwelijksbootje zullen stappen, geeft echter slechts één op tien aan het belangrijk te vinden dat de partner in Turkije of Marokko is opgegroeid.

Grafiek met meningen over afkomst
Wensen wat betreft de partner, grafisch weergegeven

_
Het onderzoek.