PvdA: gekozen burgemeester tot 2010 uitstellen

Icoon politiek binnenland nieuwsDe PvdA in de Eerste Kamer vindt dat de gekozen burgemeester pas in 2010 moet worden ingevoerd. Dat zei fractievoorzitter Han Noten vandaag in het tv-programma Buitenhof. Indien het plan niet wordt uitgesteld dan dreigt de senaatsfractie van de PvdA tegen het wijzigen van de grondwet te stemmen.

In de grondwetswijziging wordt geregeld dat de burgemeester niet meer door de Kroon wordt benoemd. Deze wijziging is noodzakelijk om uiteindelijk het wetsvoorstel voor de gekozen burgemeester in te dienen. Tweederde van de 75 leden van de Eerste Kamer moeten instemmen met de wijziging. De PvdA heeft 19 zetels in de senaat.

Noten vindt dat het tempo van het invoeren van de gekozen burgemeester te hoog is. De verkiezingen moeten in maart 2006 plaatsvinden, de definitieve besluitvorming wordt pas in de loop van het jaar verwacht. Het zou teveel druk leggen op de lokale besturen die de verkiezingen moeten organiseren. Daarnaast vindt Noten dat de taken van de burgemeester 'worden uitgehold' en dat de rol 'nog niet helemaal duidelijk' is.

D66-minister Laurens Jan Brinkhorst noemde het standpunt van Noten 'enorm schijnheilig'. Hij betichtte de PvdA van 'regentschap'. Overigens lijken ook bij de regeringspartijen niet alle neuzen dezelfde richting op te staan. VVD-aanvoerder Jozias van Aartsen zei gisteren dat hij de voorstellen van minister De Graaf niet ver genoeg vindt gaan. Tegelijkertijd hield VVD-coryfee Hans Wiegel een pleidooi om alles bij het oude te laten.