Vrouwenemancipatie faalt in veel landen

Uit een rapport dat de internationale vrouwenrechtenorganisatie Equality Now gisteren publiceerde blijkt dat in veel landen nog steeds vrouwonvriendelijke wetten bestaan. Niet alleen in landen als Koeweit, Saoedi-Arabië en Syrië, maar ook in Bolivia en zelfs in Groot-Brittannië. Al deze landen deden tien jaar geleden op de VN-vrouwenconferentie in Peking de belofte daar uiterlijk in 2005 iets aan te doen.

De organisatie onderzocht discriminerende wetten in 45 landen. Slechts dertien landen hadden hun wetgeving zoals beloofd ingetrokken of aangepast. In de overige 32 landen worden vrouwen nog altijd niet geheel gelijkgesteld met mannen. Zo mag een vrouw in Koeweit niet stemmen en in Saoedi-Arabië niet autorijden. Boliviaanse vrouwen is het verboden om 's nachts te werken, tenzij ze verpleegster of ambtenaar zijn. In Syrië mogen mannen hun echtgenotes ongestraft doden om de familie-eer te wreken en in Groot-Brittannië mogen vrouwen geen dienst nemen op een militaire onderzeeër.

Nederland
Groot-Brittannië staat wat betreft de militaire regelgeving echter niet alleen in de Westerse wereld. Ook in Nederland mogen vrouwen bijvoorbeeld niet in onderzeebootdienst of bij het korps mariniers. PvdA-Kamerlid Eijsink kwam enkele dagen geleden zelfs nog tot de conclusie dat de onderzeebootdienst niet voor vrouwen opengesteld zou moeten worden. Niet omdat zij het werk fysiek niet aan zouden kunnen, maar omdat een gemengde bemanning onherroepelijk tot spanningen zou leiden. Er zijn echter diverse landen waar vrouwelijke militairen wel op een onderzeeër mogen werken, bijvoorbeeld in Noorwegen.

---
Met dank aan pberends voor de submit.