Strafblad na te late aangifte baby

Martijntj had ons via de nieuws-submit te melden:

De te late aangifte van zijn dochtertje Noa is Peter Peersman uit Eindhoven duur komen te staan. De kersverse vader is nu in het bezit van een strafblad omdat hij zijn baby een dag te laat bij de burgerlijke stand aangaf. Volgens het rekenmodel van de gemeente wel te verstaan. Deze vond namelijk dat de zaterdag als werkdag meegeteld moest worden.

Kinderen moeten binnen drie werkdagen na de geboorte worden aangegeven bij de gemeente. Aangezien Noa op een donderdag geboren is, zou de daaropvolgende dinsdag de derde werkdag zijn. De gemeente Eindhoven gaat er echter van uit dat zaterdag ook een werkdag is. Peersman was hierdoor een dag te laat met zijn aangifte. Het resultaat is dat de man zit opgescheept met een strafblad en een proeftijd van twee jaar. Als hij in die periode nog een strafbaar feit pleegt, moet hij twaalf dagen de cel in en een boete van 500 euro betalen.

Overigens zijn er meerdere gemeentes die dit verwarrende stelsel hanteren. Voorwaarde hierbij is dat er nog altijd twee doordeweekse dagen overblijven om aangifte te doen. Andere gemeentes tellen zaterdagen, zondagen en erkende feestdagen echter niet mee voor de termijn.