KLM liet transport bewust gaan uit angst voor gijzeling

Icoon Binnenlands nieuws Het waardetransport van KLM Cargo is afgelopen vrijdag tijdens de diamantroof op Schiphol niet stilgezet, omdat de KLM dacht dat er een gijzelingsactie aan de gang was. Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij dinsdag gezegd. Bij de overval werd mogelijk voor 75 miljoen euro aan sieraden en diamanten buitgemaakt.

Bij gijzelingsacties geldt als regel dat er niet wordt ingegrepen. Toen de KLM er achterkwam dat het om een 'gewone' overval ging, was het al te laat. Het busje was toen al achtergelaten op een industrieterrein in Hoofddorp. De KLM had het busje op afstand stil kunnen zetten door de brandstoftoevoer af te sluiten.

Het waardetransport werd vrijdag op het zwaarbewaakte laadterrein van Schiphol klemgereden en overvallen door drie of vier mannen in KLM-kleding. De overvallers bedreigden de bewakers met vuurwapens, en gingen er vandoor. De politie vermoedt dat ze hulp van binnenuit hebben gekregen, omdat ze precies wisten wanneer ze welk transport moesten overvallen.

Donner
Minister Donner van Justitie verklaarde eerder dinsdag in de Tweede Kamer dat de marechaussee niet op de hoogte was van het waardetransport. Volgens de KLM woordvoerder is dit echter niet waar, en weet de marechaussee altijd precies wanneer de transporten plaatsvinden.