Aantal asielzoekers op laagste peil in 16 jaar

Icoon Algemeen nieuws Het aantal asielzoekers dat in 2004 naar rijke westerse landen trok, is in 16 jaar niet meer zo laag geweest. Ten opzichte van 2003 daalde het totale aantal met maarliefst 22 procent tot 368.000. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties dinsdag gemeld. In 2003 was er ook al sprake van een daling van 20 procent. De cijfers hebben betrekking op 38 rijke landen in Europa, Noord-Amerika en delen van Azië.

Door de verscherpte asielprocedures in Europa en in Australië daalde het aantal aanvragen daar, en dan vooral in Australië. De strengere regels in Europa zorgden ervoor dat kleine landen rond de EU juist relatief meer aanvragen te verwerken kregen dan voorgaande jaren. Toch trokken de meeste asielzoekers nog naar Frankrijk; het land kreeg er 61.600 te verwerken.

De afkomst van de vluchtelingen is de laatste jaren flink veranderd. Vorig jaar kwamen de meesten uit Rusland, en dan met name uit de door oorlog geplaagde deelrepubliek Tsjetsjenië. Ook uit Servië, China, Turkije en India vertrokken veel mensen. Het aantal asielzoekers uit Afghanistan en Irak daalde daarentegen opmerkelijk snel, met respectievelijk 83 en 80 procent.

Volgens Raymond Hall, directeur van de Europese tak van de UNHCR, blijkt uit de cijfers dat "de meeste geïndustrialiseerde landen niet vol kunnen houden dat er een enorme asielzoekerscrisis is".