VVD: non-discriminatie boven godsdienstvrijheid

mineo39-76 had ons via de nieuws-submit te melden:

In het nieuwe Liberaal Manifest 'Om de vrijheid' van de VVD wordt het antidisciminatie-artikel van de Grondwet boven alle andere artikelen, zoals vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting, geplaatst. De liberalen willen zo voorkomen dat er nog langer botsingen ontstaan tussen drie wetsartikelen uit de grondwet – vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en het verbod om te discrimineren.

Nu is het zo dat iemand die bijvoorbeeld discriminerende uitspraken doet over homo's, daar voor de rechter mee wegkomt als hij dat deed vanuit zijn geloofsovertuiging. De afgelopen jaren werden bijvoorbeeld imam El Moumni (die homo's lager achtte dan honden en varkens, en homoseksualiteit bestempelde als een besmettelijke ziekte) en voormalig ChristenUnie Kamerlid Leen van Dijke (die homoseksualiteit op één lijn stelde met dieven/stelen), vrijgesproken omdat er in Nederland vrijheid van godsdienst is.

De VVD stelt echter in haar nieuwe manifest dat mensen die discrimineren vanuit hun geloof, hun straf bij de rechter niet meer zo gemakkelijk mogen ontlopen. ''Godsdienst is een keuze, geslacht of seksuele geaardheid zijn bij de geboorte meegekregen en dienen daarom beschermd te worden'', menen de liberalen.

In het manifest, waarover de VVD-leden zich eind mei kunnen uitspreken, staat ook dat de vrijheid van onderwijs gehandhaafd dient te worden. De lessen dienen echter wel vrij te zijn van discriminatie en scholen moeten de Nederlandse rechtsorde aanvaarden. ''Kinderen leren dat homoseksualiteit een zonde is en bestreden moet worden, mag niet'', zo stelt het manifest.