Massale knokpartij zet Veenendaal op scherp

In het Utrechtse Veenendaal heeft afgelopen zaterdag een massale vechtpartij plaatsgevonden. Voor gemeente en politie is het de aanleiding voor een grootscheeps onderzoek. Bij de knokpartij vielen enkele gewonden, van wie er één naar het ziekenhuis werd afgevoerd.

De politie was met zes surveillance-eenheden en een hondengeleider snel ter plaatse, maar de vechtende partijen waren al uit elkaar gegaan. Een 25-jarige en een 44-jarige Veenendaler zijn aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging.

Omstanders, die anoniem willen blijven, melden dat de knokpartij een incident is in een sluimerend conflict tussen Marokkaanse jongeren en autochtone buurtbewoners, die worden omschreven als 'Lonsdale-types met kale koppen'. Bij de vechtpartij waren enkele tientallen personen betrokken.

De burgemeester gaat onderzoeken wat de aanleiding is. Daarbij zal er overleg worden gevoerd met de politie, de organisatie van de buurtvaders, de opbouwwerkers van Stichting De Vaart en de wethouder. "Misschien is het louter toeval, maar er kan ook iets van structuur in zitten. We moeten dit in elk geval goed in de gaten houden, om te voorkomen dat het iets structureels wordt", aldus de burgemeester.