'Dierenbeulen verbieden dieren te hebben'

EerdmansDe gehele Tweede Kamer staat achter een voorstel van LPF-Kamerlid Joost Eerdmans. Hij wil dat iemand die voor de tweede keer veroordeeld wordt voor dierenmishandeling, een straf opgelegd kan krijgen die de veroordeelde verbiedt gedurende een langere periode dieren te bezitten. Eerdmans heeft de ministers Donner van Justitie en Veerman van Landbouw gevraagd de wet aan te passen.

Vandaag zei Eerdmans in de Kamer dat als de ministers de wet zelf niet willen veranderen, hij met een wetsvoorstel zal komen. Het bevalt de parlementariër allerminst dat justitie een dierenbeul nu enkel een boete of in hele ernstige gevallen een gevangenisstraf kan opleggen. De strafmaat voor dierenmishandeling kan volgens hem vergeleken worden met het bekrassen van een auto. ''Zeker als het om notoire dierenbeulen gaat, moet die straf omhoog en moet hun worden verboden een dier te hebben. Je snijdt ze dan de pas af. Dierenbeulen zijn ongelofelijk zieke mensen'', aldus Eerdmans.

Het verzoek om de wet te wijzigen werd mede ingediend door GroenLinks, SP, D66, PvdA, ChristenUnie en de Groep Wilders. Samen met de LPF goed voor 76 zetels. In de Kamer bleek vandaag overigens dat ook CDA, SGP, VVD en de Groep Lazrak de wet veranderd willen zien.