Amerikaanse helikopter stort neer in Irak

Zeegske, pberends, Soushkin en Umm-Qasr hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsBij een helikoptercrash in het westen van Irak hebben zeker 31 Amerikaanse mariniers de dood gevonden. Het ongeluk zou zijn oorzaak vinden in het slechte weer. Dit meldden Amerikaanse zenders vandaag.

De helikopter, een CH-53 Sea Stallion transportmodel, is niet neergeschoten, aldus Amerikaanse legerfunctionarissen. Het ongeluk gebeurde afgelopen nacht om iets voor half twee plaatselijke tijd. De crash vond plaats in de buurt van de stad Ar Rutbah, dichtbij de grens met Jordanië. De helikopter was op weg om militairen van de eerste mariniersdivisie af te zetten. Deze zouden Iraakse verkiezingsmedewerkers gaan assisteren. Reddingswerkers hebben inmiddels een onderzoek ingesteld op de plek des onheils.

De Amerikanen hebben al 33 helikopters verloren in Irak. Ongelukken met helikopters eisen veel slachtoffers. Begin november 2003 werd een Chinook helikopter uit de lucht gehaald met een luchtdoelraket door rebellen. Zestien Amerikanen vonden de dood. Later die maand botsten twee Blackhawk helikopters op elkaar, waarbij zeventien inzittenden omkwamen.

Elders in de province al-Anbar zijn gevechten vandaag nog vier andere Amerikaanse mariniers fataal geworden. Ten noorden van Bagdad werd een Amerikaans konvooi aangevallen, één militair vond hierbij de dood. Sinds de invasie in Irak in maart 2003 verloren de Verenigde Staten niet zoveel manschappen op één dag.


CH-53 Sea Stallion
een CH-53 Sea Stallion helikopter