Landmachtmilitairen krijgen extra ethiek-les

Icoon Binnenlands nieuws De komende maanden zullen de lage officieren van de landmacht, zoals sergeanten en luitenants, extra lessen in militaire ethiek krijgen. In deze lessen wordt de officieren geleerd hoe ze 'normoverschrijdend' gedrag moeten herkennen en moeten aanpakken. Dat meldt De Gelderlander zaterdag. De directe aanleiding voor de extra lessen zijn de berichten over mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse, Britse en Deense militairen.

Hoofd van het Bureau voor Ethiek en Krijgsmacht, T. van Baarda, heeft deze week speciale bevoegdheden gekregen van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie. Van Baarda moet extra ethieklessen gaan organiseren. Door zijn speciale bevoegdheid kan hij eventueel hoge officieren dwingen de ethieklessen prioriteit te geven.

Volgens Van Baarda zullen Nederlandse militairen niet zo snel gevangenen mishandelen of martelen. "Binnen de Nederlandse krijgsmacht wordt haat jegens een vijand of tegenstander niet bevorderd. Dat is bij de Engelsen en Amerikanen wel anders."