Tolk heeft last van AIVD-naamgenoot

In oktober werd bekend dat de Marokkaanse AIVD-tolk Othman Ben A. verdacht wordt van het doorspelen van informatie aan de zogeheten Hofstadgroep. Lastig voor de Haarlemse rechtbanktolk Othman Ben Abdennebi, die dezelfde voornaam heeft en een achternaam die eveneens met een A begint.

De Tunesiër is naast tolk ook nog freelance-kok en cateraar, bestuurslid van een multicultureel centrum en scheidsrechter bij de voetbalclub HVB. Als 'Ben Othman' is hij zeer bekend in Haarlem en de naamsgelijkenis lijdt nogal eens tot vervelende situaties.

"Kom je het veld op om een wedstrijdje te fluiten dan zit er altijd een grappenmaker tussen de spelers die roept: 'Zo, hebben ze je even vrijgelaten? Dat is vervelend, maar het wordt wat lastiger omdat ik voor de rechtbank, de politie en tal van advocaten tolk. Ik kom dan in situaties waarin niemand mag twijfelen aan mijn integriteit. Ik heb geheimhoudingsplicht", aldus de 56-jarige man.

Ook kreeg de tolk verscheidene telefoontjes over zijn naam. Uiteindelijk besloot hij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maar te bellen. "Natuurlijk, vertelden ze mij daar, bedoelden ze mij niet. God zij dank ben ik niet zoals de AIVD-tolk 34 jaar."