Alcohol goed voor geheugen

Een Amerikaans onderzoek onder twaalfduizend vrouwen heeft uitgewezen dat een glas wijn of bier per dag niet alleen goed voor hart en bloedvaten is, maar ook de geest scherp houdt. De kans is veel kleiner dat geheugen en denkvermogen afnemen met het ouder worden als men wat drinkt, dan wanneer iemand geheelonthouder is.

Tussen 1995 en 2001 werden de vrouwen, allen tussen de 71 en 80 jaar oud, onderzocht. Die test werd herhaald in 2003. De vrouwen die dagelijks wat drinken, deden de testjes beter en hadden minder last van geheugenachteruitgang. Volgens de onderzoekers is de kans groot dat de uitkomsten ook gelden voor mannen. Die zouden dagelijks één of twee drankjes nodig hebben voor een gunstig effect op de hersenen.

Uiteraard is te veel alcohol niet goed voor lichaam en geest, maar het effect van een beetje alcohol op de hersenen was tot nu toe niet bekend. De onderzoekers hadden al gedacht dat er een positieve uitslag zou uitkomen, omdat matig alcoholgebruik ook beschermt tegen de aantasting van hart en bloedvaten. Ze denken dat alcohol de hersenen net als bij hart en bloedvaten in conditie houdt.