Geluidsoverlast bestraft met gele en rode kaarten

De politie IJsselland gaat een nieuw bekeuringssysteem invoeren om geluidsoverlast in de ban te doen. Voortaan gaat de politie gele en rode kaarten uitdelen. Het systeem bleek erg succesvol te zijn in Deventer, Raalte en Olst/Wijhe, waar het de afgelopen drie jaar als proef draaide.

Zodra er geluidsoverlast geconstateerd wordt, krijgt de veroorzaker een gele kaart als een eerste officiële waarschuwing. Als de veroorzaker binnen zes maanden op dezelfde plek weer over de schreef gaat, krijgt hij een rode kaart en een boete van 75 euro. Gaat de herrieschopper binnen zes maanden na ontvangst van de rode kaart wederom in de fout, dan neemt de politie de versterker in beslag en mag de dader een tweede rode kaart in ontvangst nemen.

Wil de herrieschopper dan nog niet luisteren, volgen echt harde maatregelen en wordt alle apparatuur in beslag genomen, krijgt de dader een tweede boete en wordt het Openbare Ministerie ingeschakeld. Tevens is het mogelijk de woningbouwvereniging in te lichten en de herrieschopper uit huis te plaatsen.

Een politiewoordvoerder vertelt dat de politie gemiddeld één gele kaart per dag uitdeelt. Eens per twee weken wordt er iemand bekeurd en ongeveer één keer per maand moet iemand zijn apparatuur inleveren. Uit een enquête is gebleken dat klagers over geluidsoverlast zeer tevreden zijn over de aanpak van de politie.

Het systeem werd drie jaar geleden bedacht door wijkagent Edwin Katerberg uit Deventer. Het kaartensysteem werd allereerst ingevoerd in een wijk waar veel geluidsoverlast voorkwam. Toen de klachten daar afnamen, werd de methode in heel Deventer ingevoerd. Later sloten ook de gemeenten Raalte en Olst/Wijhe zich aan. En nu doet dus het hele politiedistrict IJsselland mee.