'Nederland heeft veel gastarbeiders nodig'

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Jaarlijks moet ons land zeker 35.000 nieuwe arbeidsmigranten uit Polen en andere EU-landen hierheen halen omdat door de vergrijzing de omvang van onze eigen potentiële beroepsbevolking, in de leeftijd van 20 tot 65 jaar, te veel afneemt. Dat stelt Jan Latten, demograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), vandaag in de Telegraaf. Latten zegt dat we die beroepskrachten hard nodig hebben om bijvoorbeeld de zieken te verzorgen, de bussen te besturen en onze daken te repareren.

Latten: ''Over 25 jaar zal de autochtone beroepsbevolking met 1,2 miljoen mensen zijn gedaald naar 6.8 miljoen. De huidige immigranten en hun nakomelingen zullen deze sterke afname gedeeltelijk compenseren, maar dat is niet voldoende.'' Volgens cijfers van het CBS omvat het potentieel arbeidskrachten op dit moment meer dan tien miljoen mensen, onder wie ruim acht miljoen autochtonen, een kleine miljoen westerse allochtonen en zo'n één miljoen niet westerse allochtonen.

Op dit moment zitten in Nederland overigens zo'n 475.000 mensen zonder werk. Uit de CBS-berekeningen wordt echter duidelijk dat met de verwachte instroom van de nieuwe gastarbeiders de problemen op de arbeidsmarkt nog niet worden opgelost. Verwacht mag dan ook worden dat de druk op groepen die tot dusver niet of nauwelijks deelnemen op de arbeidsmarkt – zoals Turkse en Marokkaanse vrouwen – zal toenemen. Ook andere huisvrouwen zullen vaker betaald werk (kunnen) aannemen. Parttime banen zullen uit meer uren gaan bestaan