Platte tv's met stip in 'diefstal top 3'

De platte televisies staan met stip in de 'diefstal top 3'. Dat meldt Het Verbond van Verzekeraars, de overkoepelende organisatie van verzekeringsmaatschappijen in Nederland. Het stelen van videorecorders is daarentegen helemaal uit en ook laptops worden minder ontvreemd. Platte, gestolen televisies zijn uitermate goed door te verkopen en daardoor een geliefd steelobject.

De politie adviseert bezitters van een plasma- of LCD-televisie om deze goed te verstoppen en alleen te kijken met de gordijnen dicht. Het dievengilde heeft het tegenwoordig gemunt op dergelijke hebbedingetjes en struint de straten af naar de platte televisies.

De platte televisie zie je in steeds meer huishoudens. Ze dalen niet alleen sterk in prijs, ze zijn ook nog eens multifunctioneel. Kun je een 'ouderwetse' televsie alleen maar neerzetten op één plek, een plasmascherm kun je ook kantelen, als schilderij aan de muur hangen of zelfs plat neerleggen of aan het plafond bevestigen.

Vooral in de Noordkop verdwijnen de tv's bij bosjes. De politie Zaanstreek-Waterland ziet het aantal gestolen tv's dan ook sterk stijgen. 'Zowel overdag als 's avonds gaan de dieven op onderzoek uit', zegt woordvoerster Judith van Dijk. 'Als het donker is valt het blauwe licht in de huiskamers natuurlijk helemaal op. Dus je kunt beter dan je gordijnen dicht doen.'