64.000 giften voor Azië dubbel afgeschreven

Bij 64 duizend mensen is het geld dat ze voor Azië op giro 555 hebben gestort twee keer afgeschreven. Het gaat om mensen die via de website van het gironummer geld hebben gestort. Dit hebben inmiddels ruim 210 duizend mensen gedaan.

De mensen bij wie het bedrag dubbel is afgeschreven, krijgen het geld waar ze recht op hebben morgen terug. Ze krijgen eveneens een excuus-e-mail, aldus een woordvoerder van giro 555 vandaag. Door deze fout is het bedrag dat is ingezameld bijgesteld van 124,6 miljoen naar 122,1 miljoen euro.

De foute afschrijvingen kwamen aan het licht nadat meerdere mensen telefoontjes hadden gepleegd naar de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), met de melding dat het bedrag dubbel was afgeschreven. De fout zou zijn begaan door iemand die per abuis een lijst van mensen die hadden aangegeven geld te willen doneren dubbel aan de bank ter incasso had afgegeven.

"Het is dus puur een menselijke fout, die we allemaal gemaakt zouden kunnen hebben, maar het is natuurlijk wel heel vervelend dat dat nu juist met deze actie is gebeurd", aldus waarnemend voorzitter van de SHO Jeanne Roefs. Voorts zei ze te hopen dat dit mensen er niet van zal weerhouden om geld te storten op het gironummer. Om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen, heeft de SHO vandaag gelijk een extra controle ingebouwd voordat donaties zullen worden geïncasseerd.