Buschauffeur reed met twee flessen port per dag

webzapper had ons via de nieuws-submit te melden:

In de rechtbank in Groningen is een buschauffeur door de rechter veroordeeld voor het rijden onder invloed onder werktijd tot een werkstraf van twintig uur en negen maanden rijontzegging. Op 2 mei van het vorig jaar werd de man van de weg gehaald omdat hij met zijn lijnbus "de hele weg nodig had", aldus de verklaring van de agenten die het procesverbaal opstelden. Ook stopte hij op plaatsen waar geen bushalte was en nam hij de bochten veel te ruim, waardoor hij het overige verkeer hinderde.

De inmiddels ontslagen chauffeur meent dat ook zijn werkgever een verwijt te maken valt: "Ik was overspannen en had aangegeven de avond en nachtdiensten niet meer aan te kunnen. Maar ik moest gewoon door blijven werken." Uit het reclasseringsrapport bleek dat de man zijn problemen te lijf ging door de laatste jaren gemiddeld twee flessen port per dag naar binnen slaan.

De Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie (OM) was ongemeen fel in z'n betoog jegens de chauffeur: "Dit is onbestaanbaar, onaanvaardbaar en onvoorstelbaar. Het kan niet zo zijn dat iemand met zijn zatte kop zo zijn problemen afwentelt op de maatschappij en zijn passagiers. Hij had juist als buschauffeur een extra grote verantwoordelijkheid in het verkeer. Arriva (zijn werkgever; red.) valt geen verwijt te maken. Er is mij niets bekend van een hulpvraag of van gebleken arbeidsongeschiktheid." De officier eiste daarop twaalf maanden rijontzegging en 28 uur werkstraf.

De buschauffeur voerde ter verdeding aan 'zelf al genoeg gestraft te zijn'. Volgens hem lijdt zijn gezin onder de gevolgen en door de aandacht van de media kan hij zich naar eigen zeggen nergens meer vertonen. "De officier zet mij neer als een crimineel. Zo steek ik niet in elkaar en dat neem ik hem kwalijk", besloot hij z'n betoog.

De rechter veroordeelde de man uiteindelijk tot een iets mildere negen maanden rijontzegging en een werkstraf van twintig uur, daarbij tegemoet komend aan het feit dat de man reeds zijn baan en rijbewijs verloor en daardoor met zijn gezin in financiële problemen terecht was gekomen.